onsdag 10 september 2014

Bivaxsalva

 Att göra sin egna bivaxsalva är faktiskt väldigt lätt. Nu för tiden finns det många olika fina kallpressade och kravmärkta oljor att välja på i en vanlig mataffär. Såg att de fått in kallpressad advokadoolja på ICA som är fantastisk för mogen och torr hy.   Det finns även kallpressat kokosfett på burk av märket Markatta. Andra bra fetter är olivolja och rapsolja. Undvik linfröolja som har kort hållbarhet pga av sin höga halt linolensyra. 
Dessa salvorna gjorde jag igår och de blev förpackade i återvunna cremeburkar.  
Vill du veta hur man gör och få mer info går du vidare här:

Nedan ser du hur mycket du ska ta av fett resp. vax för att få den konsistens du gillar bäst. Till fötter och händer gillar jag att ha mycket bivax. Vill man ha till kroppen kan det vara bättre med en lösare salva.               

                          Hård          lagom        mjuk    
Bivax                 25 g            20 g          12 g
olja/fett              75 ml           80 ml      78 ml  

eterisk olja 0,5-1 ml (tillsätts i slutet då blandningen svalnat något) Frivillig ingrediens. Jag använde hälften lavendelolja och hälften teatreeolja.
En våg är bra att ha.

Häll upp ingredienserna i ett rostfritt kärl eller värmetåligt glas. Värm i vattenbad tills vaxet smält i fettet. Ta bort från värmen. Rör hela tiden medan det svalnar, skrapa ner från kanterna där vaxet stelnar. Vid ca 50 grader droppar du i de eteriska oljorna. Häll upp på ren burk.


Tips på eteriska oljor
Lavendel är en jättefin olja att använda till salva. Den är lugnande och läkande och passar bra till salva för barnstjärtar och trädgårdshänder.
Tea tree är svamp och bakteriedödande och passar bra till fotsalva och munsårsalva.
Man kan blanda lavendel och tea tree. Ta 0.5 ml av varje till 100 ml salva.

 Till fötterna är det skönt med Ingefära eller rosmarin som är stimulerande för blodcirkulationen.

Gör du salva till läpparna är det gott med apelsin, mandarin, pepparmynta eller grönmynta.

Eterisk olja är kraftfullt och ska inte överdoseras. Det är egentligen inte olja utan örtextrakter som oftast utvinns genom destillation. De har mycket hög koncentration och ska användas droppvis.

Om du vill fördjupa dig i detta så rekommenderar jag att du besöker www.crearome.se
Där hittar du alla ingredienser du kan tänka dig, vackra burkar, litteratur och kurser. Jag har själv gått kurs där för 15 år sedan och gjorde sedan alla mina hudprodukter själv. spara dina tomma burkar från badrumsskåpet och diska ur dem noga.


Rita egna etiketter eller skriv ut på datorn. Täck med några remsor tejp så tål det fett och fukt.
Litteraturtips till dig som vill göra egen naturkosmetik finns att beställa på www.crearome.se
2 kommentarer:

  1. Hur lång hållbarhet har bivaxsalva?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är oljan som avgör hållbarheten. Bivaxet håller nästan hur länge som helst. Har du en nyköpt olja så håller salvan minst ett år. Sedan beror det på hur du förvarar den och hur mycket du är med fingrarna i den. Oljor ska alltid förvaras mörkt, svalt och med åtskruvat lock för längst hållbarhet.

      Radera