tisdag 21 april 2015

Spegel med cd-mosaik

De flesta har väl några gamla cd-skivor man aldrig kommer att använda mer. Då kan man klippa sönder dem och göra mosaik av dem. Limma på ljuslyktor, ramar eller varför inte göra en hemmagjord discoboll. 
Jag gjorde spegelramar som jag skurit ut av gamla kartonger. Speglarna skar en pensionerad glasmästare till åt mig av en stor trasig spegel från IKEA. Vips hade jag 14 småspeglar att leka med.
Det är inte lätt att fota speglar så att det blir bra.Här är tips på andra pyssel.

Fortsätt här för beskrivning av speglarna: Klipp små bitar av cd-skivorna. Vissa har en tendens att spricka. Om du doppar dem i hett vatten innan går det bättre att klippa dem snyggt. Använd inte din bästa sax.
Använd en mattkniv och skär ut i kraftig kartong.
                   Följande delar behöver du. En baksida, en ram, en spegel.
 Innan du limmar ihop dem enligt bilderna här så ska du klä in dem med tidningspapper.


 Använd tapetklister eller trälim när du limmar fast tidningspappret. Lägg det i press när det torkar annars böjer det sig. Måla sedan ramen med grundfärg. Limma fast spegeln.
Rulla tidningspapper till långa rullar. Dessa limmar du fast på ramen på kanter och sedan i valfritt mönster. Nedan ser du olika exempel.
Om du inte vet hur man rullar rullar så visar jag det här där jag rullar papper till en lampa.
Jag har tejpat kanterna på spegeln för att slippa färgkladd.


                                                           Måla i önskad färg.
Nu kan du börja pussla ihop cd.mosaiken. Använd lim som blir genomskinligt när det torkar. Jag använde en spritsfärg och fyllde i alla skarvar med den. Det måste man inte.
Hoppas ni förstod min beskrivning. Lycka till!

3 kommentarer: