onsdag 17 januari 2018

Döskalle med äggskalsmosaik

Jag var 3 veckor i Mexico i höstas, en helt underbar resa som fyllde mig med inspiration. Jag reste med min vän Sofie Aronsson som är papier mache konstnär så vi njöt verkligen där tillsammans och verkligen frossade i konst, hantverk, karnevaldans och färgkavaldader. 

Vi var i Oaxaca i södra Mexiko som är känt för sina färgstarka konsthantverk och för firandet av Dia de la muertes (Day of death). Googla det så förstår du vad jag menar. Helt fantastiskt. Hela staden är full av döskallar och döskalleskulpturer, utklädda människor och musik.
Givetvis slängde vi oss in i de festligheterna. Jag hade sytt utklädningskläder till oss, vi hade packat ner peruker och på plats sminkade vi oss till döskalledamer s.k Catrinas. Väl hemma  igen var jag fysiskt tvungen att sätta igång med att skapa döskallar. I detta inlägget visar jag en stor döskalle som jag gjort av kartong och äggskal.
 Jag har även gjort flera skulpturer i form av döskalledamer. Dessa ställer jag ut på Restaurangen Lilla Mexiko i Växjö i samband med kulturnatten den 27 januari.
Fortsätt för fullständig beskrivning


 Material: kartong, mattkniv, lim, papiermache lera, äggskal, färg och lack.
 Rita upp en döskalle på en stor bit kartong. skär ut två likadana. i den ena skär du hål för ögon och näsa.Limma ihop dem. eftersom det blir lite fuktigt under arbetets gång är det bra med dubbla lager kartong för då buktar det sig inte lika mycket när det torkar.
 Forma leran på de ställen där du vill ha struktur. Jag gjorde det på tänderna och i olika mönster. Vid torkningen satte jag tyngder på för att undvika att det buktar sig.
 när det var torrt efter 1-2 dagar sprayade jag hela svart.
 Sedan limmade jag på bitar av äggskal. Använder vanligt vitt hobbylim.
 När äggskalen var på plats penslade jag över allt med vitt lim utspätt med lite vatten.
  När är det var torrt  målade jag konturer av tänderna, ögonen och näsan med svart akrylfärg.
 Fortsätt måla. Jag målade allt två gånger. 
 När det var riktigt torrt patinerade jag med svartfärg för att äggskalsstrukturen skulle framträda. Späd ut svart färg lite med vatten. Måla på och torka av med fuktig trasa.
 Avsluta med att lacka.

Här är jag utklädd för att fira Dia de la muertes i Oaxaca i Mexiko.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar