måndag 4 december 2017

Femdelat halsband av kartong och tidningslera

Om du börjar nu hinner du göra detta fina halsband som julklapp till en kär vän. Exklusivt av kartong och tidningspapper ;)!
Det är så coolt vad man kan göra av skräpet i återvinningen!!!

1. Rita en mall. Rita av den på kartong från t.ex en tom frukostflingeförpackning .
2. Klipp först ut en.  Limma den på en kartongbit och klipp ut igen. Nu är den dubbelt så tjock. Gör ev. så en gång till så den blir tredubbel. 

3. Kapa i markeringarna så att du får 5 bitar. 

4.Slipa kanterna mjuka och fina med fint sandpapper.

 5.Nu ska du använda papiermaché massa/lera (paperpulp på engelska).  Här hittar du recept på det. Bra om du förberett detta dagen innan.
6. Innan du trycker ut den fuktiga leran på kartongen är det bra om du strukit lim eller lack på kartongen. Då suger inte kartongen åt sig så mycket fukt. Den har ju en tendens att ändra form då. spara lite av kanterna runt om så du får plats att stansa hål för metallringarna.

7. Låt torka

8. När det är torrt kan du sandpappra igen om du tycker det känns vasst på några ställen.

9. Måla på pappersleran med vitt lim som du spätt med lite vatten och låt torka. Detta för att få en hård yta som inte suger för mycket.

10. gör markeringar för hålen. Stansa hål med en håltång. Finns på Clas Ohlsson för under hundralappen. Bra att ha till att göra hål i Bälten.

11. Nu kan du måla med akryl eller hobbyfärger.

12. Avsluta med att lacka minst två gånger. använd t.ex Mod podge eller Oceanlack. Mod podge tror jag är billigast på skapamer.se

13. Fäst ihop med ringar som har en diameter på 10 mm. sätt ihop med en länk och montera ett lås. jag brukar handla sådan grejer på Pärlgrossisten.
Tips på hur du kan måla hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar