fredag 5 februari 2016

Paperbeads - tillverkning och lackning

Papperspärlor kan du göra av gamla avdankade månadsmagsin typ Amelia, Sköna hem, Illustrerad vetenskap m.fl. Tycker själv att veckotidningar har för tunt papper. Du kan också använda gamla kalendrar eller reklampapper eller scrapbookpapper.

Här visar jag hur man gör dem samt hur man lackar dem så att de ska hålla hög kvalitet.
Min lackning är testad i Indien i 85 % luftfuktighet. Jag var där i 2 månader i höstas och mina pärlor klarade en ständigt svettig nacke, de fick salta bad samt råkade hänga med i duschen några gånger. Glansen avtog något men de höll hur bra som helst.

Först får du lite bilder på pärlor och sedan kommer beskrivningen.


Här har du en länk till alla 41 smycken på bloggen:Återbrukssmycken
Du vet väl att min blogg är full av beskrivningar till en massa kul återbruk av papper, plastpåsar, burkar, äggskal m.m. Det är bara att surfa runt och låta sig inspireras

Fortsätt för beskrivningen Så gör du en pärla
 Välj en sida med fina färger ur en tidning. Denna sidan är mörk i överkanten och ljus i underkanten vilket ger skiftande färger på den färdiga pärlan. Ibland gör jag så att jag limmar ihop 2-3 sidor med tapetklister eller trälim. då får jag ett tjockare material att rulla och därmed en tjockare pärla. Man kan också bara lägga flera utklippta remsor på varandra och rulla ihop.
 Rita upp på baksidan av pappret. använd linjal. På ena kortsidan gör du markering 2 cm in på pappret och fortsätter så. På nedre kortsidan börjar du med en markering 1 cm in på pappret och sedan fortsätter du med 2 cm. på detta sätt får du liksidiga trianglar. (se foto) Här kommer det att bli pärlor som är 2 cm breda.
 Klipp ut.
 Rulla upp på en tandpetare. Man måste nypa till med tummarna när man börjar rulla så det blir tajt från början. det kan ta lite tid att få in tekniken. Övning ger färdighet.
 Avsluta med lite lim på änden och fäst.

 Dra sedan försiktigt bort pärlan från tandpetaren.
Här ser du en pärla som är gjord av 4 lager och en som är gjord av 2 lager papper.

Lackningen
 Trä upp pärlorna på en fiskelina. I ändarna knyter du fast  små nypor eller pinnar. När man köper gardinstång får man ofta med små nypor i plast som man inte har någon användning för, dessa använder jag till detta. Se fotot ovan. Trä inte upp helt fullt på linan utan låt 5-10 cm av linan var fri. Då blir det lättare att doppa i lacken.
 Jag använde ocean lack från Panduro. jag blandar ut den med lite vatten så den blir riktigt rinnig. Är lacken för tjock så rinner inte lacken bort efter doppning. Häng upp för torkning
 Glöm inte att täcka golvet med tidningspapper, det kommer att droppa. Vill man ha snabb torkning kan man använda torkskåpet annars går det bra i vanlig rumstemperatur. Efter 30-60 min måste du separera pärlorna från varandra så de inte fastnar i varandra.
Såhär kan det se ut i mitt torkskåp ibland :).
Upprepa lackningen en gång till. Alltså totalt två lackningar.

Nu kan du skapa dina egna smycken, örhängen, armband, halsband eller kanske ett draperi.
Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Wow! Vilka fina pärlor du får till, mina brukar inte bli så fina =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Om man ritar upp med linjal innan man klipper och rullar med fast hand blir de fina. Öva så får du säkert till tekniken. En bra lackning gör också susen. Lycka till!

      Radera