tisdag 12 november 2013

Dofthjärta av kanel och äppelmos

Dessa små kaneldoftande hjärtan är supersöta att hänga i eneriset till jul. De är enkla att göra och kan sparas från år till år. Doften avtar med tiden men söta är de ändå. Häng dem runt halsen på en flaska glögg och ge bort när du blir bortbjuden.
De är bara 3 cm stora.
Så här gör du dina egna små hjärtan, stjärnor, grisar, gubbar eller gummor.

Du behöver en stor påse kanel, någon msk äppelmos, minipepparkaksformar, kavel och tunna snören eller sytråd.
Häll ca 1 dl kanel i en skål
Tillsätt lite äppelmos i taget och rör om tills du får en ganska hård och fast deg.
Kavla ut på ett smörpapper riktigt tunt.
Strö lite kanel på degen så att inte kaveln fastnar.
 
Tryck ut figurer med pepparkaksformar. Gör hål med tandpetare eller tändsticka.
Av denna lilla deg blev det ca 20 figurer. När du tagit bort degen runt om använder du den igen och gör fler figurer.
 
Låt dem torka i rumsvärme eller på svag värme i ugnen ca 50 grader. Bakar du dem för varmt så förstör man aromerna lite.
Sätt i snöre och häng upp dem på grenar från gran, en, tall eller ormhassel. Gör man dem större kan de vara fina i granen.

 
 

3 kommentarer:

  1. Toppen idé! Hur lång tid i ugnen, 50C - på ett ungefär? Varmluft eller vanlig?

    SvaraRadera
  2. De ska ju inte gräddas utan bara torkas. Kommer inte ihåg hur lång tid men de är ju så små och tunna så de är nog klara på nån timme. 40-50 grader bara. Varmluft borde förkorta tiden. Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera