måndag 14 november 2016

Supersmidig vegetarisk lasagne

Detta är mitt egenhändigt komponerade recept på lättlagad vegetarisk lasagne. Jag gillar att laga mat men det betyder inte att det måste vara komplicerat och långdraget. Här slipper du att göra bechamelsås vilket jag tycker är trist. 
Har jobbat på ett boende där jag ibland lagade mat till 12-13 personer och detta var en populär rätt. Se det som ett grundrecept som kan varieras genom att vara lite påhittig och kreativ. 
 Något som påverkar smaken mycket är vilken ost man väljer. Igår hade jag en färdig riven budget ost vilket blir helt ok men det går inte jämföra med lite smakrikare ost såsom Prästost eller Västerbotten. 



Sätt ugnen på 200 grader.
Plocka fram en stor plast/metallbunke och lägg i följande ingredienser

Till en Lasagne!
  •  9 st Lasagneplattor (tre lager med tre plattor i bredd)
  • 500 g krossade tomater
  • Ett par matskedar tomatpuré om du har det hemma.
  • 250 g keso
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 3 st rivna morötter
  • 2 hackade gula lökar eller en purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk sambal oelek eller lite finhackad chili
  • 1-2 tsk salt
  • svartpeppar
  • 2-3 dl riven ost


Blanda allt. Täck botten i formen. Lägg på tre plattor. Fortsätt varva sås och plattor. Översta lagret ska vara sås. På med ost och in i ugnen i 30 min.
Förslag på variation
  • Byt ut morötter mot broccoli eller spenat.
  • Ha i lite röda kokta linser.
  • smaksätt med basilika eller annat örtkrydda.
  • Testa palsternacka, vitkål istället för morötter.
  • variera mängderna av grädde keso och tomat. Man kan tänka att det ska bli en sås som är som köttfärssås så blir det bra.
  • Öka dosen morötter eller minska. 
  • Lägg riven ost även i såsen, permesan är trevligt till det. MUMS!
  • För vegansk variand använder du Oatly grädde och mjölkfri ost. Slopa keson.
Gör lite rostade smaksatt nötter att knapra på senare på kvällen.
Kanske lite god nyttig musli till frukosten också.
Lite fruktremmar till lördagsgodis

SMAKLIG MÅLTID!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar