torsdag 10 januari 2013

Kuddar av möbelprover

Helena, en kompis till mig som jobbar på Kinnarps gav mig en låda med utgående tygprover. Jippie! snacka om att kreativiteten får ny fart. Då sydde jag väskor på löpande band. 

Sedan har jag gått till MIO och Europamöbler och frågat om de har tygprover som de ska kasta och fått mängder av dem...i alla möjliga färger, mönster och kvaliteter. Här visar jag hur man kan sy dekorativa kuddar i lappteknik eller patchwork som det också kallas.

Först lite bilder sedan kommer instruktion. När man får tygproverna så sitter de ihophäftade men det går bra att dela dem med hjälp av en tång, vissa skruvar man isär.


Välj en färgskala du vill jobba med. Mät hur stor innekudde du har så du vet vilka mått du ska ha på det du syr. Klipp till bitar som på ena hållet har samma mått men sedan kan de vara långa eller korta. Lägg ut på ett bord och gör en komposition som du gillar. Blanda olika material, nyanser och strukturer. Sy ihop dem till längder, lägg räta mot räta och sy med raksöm.
 När du sytt ihop bitarna till längder så syr du dekorsömmar över varje skarv från rätan. Har du inga dekorsömmar på din maskin är det ganska fint med trestegs-zickzack.
Lägg ut längderna och mät igen. Kolla om det ser snyggt ut.
Sy ihop längderna och sy dekorsöm även här.
Lägg det färdigsydda tygstycket på ett enfärgat tyg som matchar. Klipp ut lika stort. Här tog jag en begagnad fleecefilt som bara låg på en hylla och skräpade. Passade perfekt i färg. Ibland har jag fått stora tygprover och har då sytt ihop två sådana till baksida. Sy ihop med raksöm men lämna en sida öppen. Klipp av hörnen utanför sömmen så blir det inte så knöligt i hörnen när du vänder den ut och in.
När du vänt den ut och in stoppar du in innerkudden. Sy ihop med smygsöm för hand.
Det blev två blå kuddar som min bror fick i julklapp tänkta att matcha hans stora tavla över soffan på Pink Floyd.

Här ser du du sömmarna på nära håll. Du ser att det är klassiska sofftyger, helt underbara kvaliteter att jobba med.

Som du såg på några kuddar så har jag använt ull till dekoration.

Hoppas du blir lite sy-sugen nu! :)

4 kommentarer:

  1. Snyggare än kudde i helt tyg och det förvånar mig!

    SvaraRadera
  2. Tack! Är du inte så förtjust i lapptäcksteknik i vanliga fall?

    SvaraRadera
  3. Tack! Kul att du kollat in på bloggen!

    SvaraRadera