torsdag 19 januari 2012

Purjosalt

Att göra sitt eget örtsalt är enkelt. På hösten och vintern finns det ju inga örter i trädgården men purjolöken finns i affären och är ganska billig. Av två till tre purjolökar och 1-2 dl salt blir det en laddning som vara ett bra tag. Jag använder det färdiga saltet i sallader, dressingar, i kalla såser, i brunsås i grytor...ja det passar till mycket och är supergott.  Du behöver en matberedare med kniv och en ugn eller torkmaskin och ev. ett bit bommullstyg.
Gör så här
  • Skär purjon i bitar och lägg i matberedaren med saltet.
  • Mängden salt bestämmer du själv. Vill man reducera saltet i matlagningen passar det kanske med 3-4 purjolökar och 0.5 dl salt. En smaksak.
  • Mixa allt till en gröt och bred ut på en bit bomullstyg och lägg på en plåt.
  • Sätt in i ugn på ca 50 grader. Låt torka tills det är hårt och riktigt torrt. Det blir som tjockt papper som man kan bryta sönder. Räkna med minst ett dygn.
  • När det är torrt mixar du det igen till pulver och ditt hemgjorda purjosalt är färdigt. Jippie!
  • Detta är min fantastiska torkmaskin som torkat många svampar, örter, frukter och örtsalter.

Detta blev min lilla förmiddagsfika idag. Knäckebröd med färskost, tomat och PURJOSALT så klart. Åhhhh vad mumsigt.

2 kommentarer:

  1. Åhh, ska skicka länk vidare till min styvfar som fick just en torkmaskin av mig i födelsedagspresent iår !

    SvaraRadera
  2. Vad kul, ja en torkmaskin kan man ha till mycket. Purjosalt kan du variera i all oändlighet genom att byta ut purjon mot olika grönsaker och örter.

    SvaraRadera