tisdag 18 mars 2014

Rosenstol

Detta är inte min stil alls men min 13-åriga dotter vill ha det romantiskt. Hittade en gammal trist pinnstol i garaget som jag gjorde om till en något mer gullig stol än den var innan. Den ska nu stå vid hennes sminkbord. Med hjälp av tidningspapper har jag format mönster som jag sedan målat över då det torkat. Sydde också en romantisk sittdyna av brodyr som jag haft liggandes i säkert 25 år.
 

 Här kommer en beskrivning på hur jag gjort i stora drag.

 Material: stol, tidningspapper, tapetklister, grundfärg, lackfärg, pensel.
 
Jag började med att tvätta stolen och slipa den lätt med fint sandpapper. Torka bort slipdammet.
 Riv långa remsor av tidningspapper, smeta på tapetklister på dem och krama ihop till ihopknölade remsor. Forma sedan spiraler och tryck fast på stolen. Bladen trycker du ihop så det bildas spetsar. Fuktigt papper är formbart.

 Här lindade jag långa remsor runt pinnarna. Gjorde likadant med benen.
 Låt det torka över natten.
 Grundmåla. Det går säkert måla direkt med lackfärg också men jag tycker att grundfärg ger en så bra fästyta.

 När grundfärgen torkat målar du hela stolen med den färg du vill ha. Jag målade vitt.
 När det torkat la jag lite färg på dekorationen. Där använde jag akrylfärg. Målade på och torkade av med en trasa så att endast lite färg blev kvar i fördjupningarna. Hade gärna gjort det på pinnar och ben också men det fick jag inte för dottern och det är ju hon som ska ha den.

 

4 kommentarer:

 1. vilket härligt snyggt lyft den enkla pinstolen fick!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst fick den. Ska göra om hela dotterns rum till ett romantiskt skimmer. Helt olikt min stil men väldigt kul. Denna stolen ska byta ut en trist svart kontorsstol. det var väldigt kul att göra mönster med pappersremsor. Tack för den fina kommentaren. Ha det gott!

   Radera
 2. Riktigt snygg stol med blommorna också där. Jag har nu börjat "tapetsera" en vägg med inspiration från dina vaser av chipsburkar. Väldigt nöjd med resultatet.

  SvaraRadera
 3. Men oj det skulle jag vilja se. Låter verkligen spännande. Har du målat ovanpå?

  SvaraRadera