torsdag 29 december 2016

Dekorationsbollar av papiermache

Här har vi ett 99%-igt återbrukspyssel. Bollar/kulor som du kan använda som dekoration i små arrangemang hemma. Gör dem i olika storlekar, olika färger, guldiga, glittriga, matta, blanka. Kan varieras hur mycket som helst.
Det du behöver framförallt är tidningspapper och ev. äggskal. lite tejp, lim och färg är naturligtvis också nödvändigt.Länk till flera andra papiermachegrejer att göra själv: http://hemgjord.blogspot.se/search/label/Papier%20mach%C3%A9

Beskrivningen kommer om du fortsätter.
Knöla ihop tidningspapper hårt till bollar. Håll på tills du får rätt storlek.
Använd maskeringstejp och försegla bollen så att den håller ihop.


 1.Bollar med äggskal!
Ovanpå tejpen limmar du några lager tidningspappersremsor. Pensla på lim på en liten bit tidningspapper och tryck fast den på bollen, fortsätt så och lägg bitarna omlott. När det torkat har du en ganska hård yta.  Efter det bryter du sönder äggskal och limmar fast. Se bild nedan. 2. Bollar med papiermache! 
Länk till papiermache-lera http://hemgjord.blogspot.se/2016/05/sa-gor-jag-papperslera-papier-mache.html

Se till att hela bollen är täckt av tejp eftersom leran är fuktig. Täck hela bollen med pappersleran och forma den rund med händerna.
 Torka dem i ugnen på svag värme, gärna varmluft. Öppna ibland och släpp ut ångan.
När de är torra kan man sandpappra dem om man vill. Blir det stora sprickor kan man fylla dem med vanligt spackel eller lite papperslera.
 Måla papiermachebollar!
Om man vill ha klara färgar ska man först grunda med vit färg. Måla sedan med akrylfärg. När färgen torkat målar du över med en mörk färg som du sedan torkar av med en fuktig trasa. Då fastnar det färg i alla sprickor och strukturen framträder. Se bild nedan.
 Man kan ju också måla först med en mörk färg och avsluta med en ljus så blir det en annan effekt.
 Måla äggskalsbollar!
Jag brukar måla över äggskalen med lim utblandat med vatten först så får jag en bra yta att måla på. Sedan målar jag med en mörk färg. Därefter blandar jag till några olika nyanser av en ljusare matchande färg. Denna stryker jag på med fingrarna eller med en pensel med endast lite färg på. Meningen är att den mörka färgen ska synas i alla sprickor.
Nedan ser du hur den mörka äggskalsbollen förvandlats till en ljusare grön.
Lycka till!

3 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack Åsa! Alltid kul med lite feedback. roligt att du hittade till bloggen och välkommen tillbaka. Kram Helena

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera