Dessa bars är fullproppade med energi och passar väl fint som mellis eller efter träningen. Baka och ta med dig på skidresan eller fjällvandringen.
Lägg följande i en mixer eller blanda för hand i en skål. Konsistensen blir lite mer kompakt om du mixar samt att du slipper hacka nötter och torkade frukter.
- 2 dl havregryn,
- 1 dl blandade nötter (hacka dem om du blandar för hand utan mixer)
- 1 dl kokos
- 1 dl solrosfrön
- 6 urkärnade dadlar eller ett par matskedar mixade dadlar (finns att köpa på arabaffärer i kakor på 500 g och är mycket billigare).
- 1-2 msk honung
- 2 äggvitor
Dessa mått är inte exakta, du kan testa dig fram. Vill du göra en stor sats tar du några extra äggvitor och fyller på med torra ingredienser tills du får en bra konsistens.
Blanda eller mixa allt. Konsistensen ska bli lite fuktig och smulig. Det behöver inte bli som en deg. Häll ut på smörpapper på en plåt. Platta ihop med händerna och forma till en kompakt fyrkant på ca 25x25 cm.
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 20-25 min. Håll koll. Det ska bli lite färg men inte brännas i kanterna. Skär i önskad form medans de är varma och lite mjuka.
Andra ingredienser du kan använda: melonkärnor, linfrön, pumpakärnor, chiafrön, torkade nässlor, sesamfrön, mandelmjöl, rågflingor, proteinpulver, kakao, russin, torkade blåbär och tranbär, fikon, torkade äpplen och aprikoser....
Länk till andra recept på bloggen t.ex fröknäcke, fruktremmar, örtsalt, musli m.m.Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar