måndag 15 oktober 2012

Fruktremmar

Ett lite annorlunda och roligt sätt att torka frukt på, blir mer godislikt men betydligt nyttigare. Här kan man verkligen experimentera med olika sorters frukter och bär för att hitta sin egen favoritsmak.
 För att göra fruktremmar behöver du:
Frukt, honung, citron, mixer, spis, helst teflonbakpapper.
I min första omgång hade jag äppel och röda vinbär. Det blev jättegott och en fantastisk röd färg, se bilden ovan. Andra omgången tog jag äppel, katrinplommon och nektarin och det blev också kanongott men färgen inte lika läcker.

Gör så här:
Mixa frukten med lite vatten till ett fint mos, t.ex två äpplen och 1-2 dl röda vinbär. Koka  upp moset med nån matsked honung och pressad citron. Häll ut allt på ett teflonbakpapper, bred ut det med en slickepott till en fyrkantig jämn form några mm tjockt. Sätt in det i ugnen på ca 50 grader och låt torka över natten. Det ska bli segt, inte sprött. Man kan sätta en träslev vid ungslocket så att det inte stängs riktigt för att ge lite luftcirkulation. Det blir förmodligen kondens på ugnslocket, torka av det med en handduk.

 När det torkat färdig lyfter du försiktigt bort det från teflonduken och klipper det i remsor. De bruna remsorna är med nektarin, äppel och katrinblommon. Mumsiga!


Förvara i glasburk.  Lycka till!

4 kommentarer:

  1. åh! såg jätte smaskigt ut! :)

    SvaraRadera
  2. Spännande, detta måste testas!

    SvaraRadera
  3. Ja det måste du absolut göra. Kul att pröv sig fram med olika kombinationer. Jag gjorde med äppel kanel och färsk ingefära en gång. Det var inte gott som skulle kunna tro, tog nog för mycket ingefära. Lycka till!

    SvaraRadera